Articole

Pledoarie pentru psihoterapie

Traim intr-o lume in permanenta schimbare, o lume care, pe cat de deschisa se declara a fi, pe atat de rezervata si plina de prejudecati o simt cateodata. Acesta este si cazul abordarii psihoterapiei. Constientizam din ce in ce mai mult nevoia de psihoterapie, ii recunostem utilitatea, incurajam promovarea ei. Si totusi….. cand vine vorba de fiecare in parte lucrurile se schimba! Sustinem atunci sus si tare ca “nu e pentru mine”, “eu nu am nevoie”, “eu stiu sa gestionez singur” sau “ am prieteni cu care sa vorbesc”!

Psihoterapia si conditiile de baza

Acestea fiind spuse (sau mai degraba auzite), m-am gandit sa ofer cateva idei despre ce este psihoterapia, cum se desfasoara si de ce avem nevoie de ea/ce aduce in viata noastra.

In primul rand psihoterapia este o intalnire intre doua persoane care intra intr-o relatie specifica, in care, in vederea facilitarii procesului terapeutic si a cresterii personale vor fi indeplinite anumite conditii de baza:

  • Congruenta/autenticitate- terapeutul este prezent in relatie ca persoana, constient de propriile trairi si emotii si atutentic in a le exprima in relatia terapeutica;
  • Empatie- terapeutul insoteste clientul in demersul sau privind in permanenta experientele relatate din perspectiva clientului, ca si cum ar fi in locul sau, incercand sa inteleaga lumea acestuia asa cum este vazuta din interior;
  • Acceptare pozitiva neconditionata- in relatia terapeutica nu se fac evaluari, judecati de valoare, ci atitudinea terapeutului este aceea de acceptare si pretuire a clientului ca persoana “care este” si nu ca persoana “care ar trebui sa fie”

Cum ajuta toate acestea? Ei bine, intr-o relatie de acest tip, in care ne este ingaduita o experienta nefiltrata de preconceptiile si asteptarile celorlalti, in care ne simtim la adapost de evaluarea externa si in care experimentam un mod autentic de a fi, in concordanta cu propriile nevoi si dorinte, putem sa facem urmatorul pas catre noi, catre lumea noastra interioara, spre a o cunoaste mai bine si a o exprima cat mai des si mai sincer.

Psihoterapia presupune explorarea propriilor experiente, trairi, emotii intr-un cadru sigur in care invatam sa fim alaturi de ceea ce suntem noi cu adevarat, sa traim ceea ce ni se intampla si sa acceptam ceea ce suntem. Acest proces face astfel posibila raportarea la lume intr-un mod cat mai autentic , fiind constienti acum de propriile resurse si de potentialul pe care il avem pentru a face fata cat mai multor experiente din viata noastra!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s